Voor al uw vragen op het gebied van de energie-transitie en duurzaamheidsvraagstukken

             

Informatie voor de Aannemer over het Energielabel.

Bij de verkoop en oplevering van woningen en utiliteitsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. Als verkoper moet u dus een energielabel aan de koper geven. Een uitzondering geldt wanneer de woningeigenaar of projectontwikkelaar de woning laat bouwen voor eigen gebruik. In deze situatie is er geen verkoper. De woningeigenaar moet dan zelf het energielabel aanvragen.

Er zijn twee soorten energielabels:

  • Definitief energielabel woningen
  • Energielabel utiliteitsgebouwen

Bij de oplevering van een woning is de verkopende partij verplicht een geldig energielabel ter beschikking te stellen aan de koper. Dit staat dus los van het verkoopmoment of de overdracht bij de notaris. Want in veel gevallen vindt de oplevering later plaats. Ook al is de koper formeel de eigenaar bij de oplevering, toch is de verkoper verplicht een energielabel te leveren. Bijvoorbeeld: een projectontwikkelaar bouwt een woningcomplex en verkoopt dit vóór de oplevering aan een belegger. Dan is de projectontwikkelaar verplicht een energielabel te leveren aan de belegger bij de oplevering. In de handleiding (pdf) leest u hoe u voor een nieuwbouwwoning een definitief energielabel kunt regelen.

Op deze regel bestaat een uitzondering. Heeft een partij opdracht gegeven voor de bouw van de woning(en) en is deze partij na de oplevering de eigenaar? En heeft deze eigenaar de volledige zeggenschap over de bouw en is hiervoor verantwoordelijk? Dan is de eigenaar verplicht om te zorgen voor een energielabel. Bijvoorbeeld: een belegger heeft een projectontwikkelaar opdracht gegeven om een woningbouwcomplex te bouwen en op te leveren. De belegger moet dan zorgen voor een energielabel bij de oplevering van de woningen.

U kunt natuurlijk ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen zoals Energie Advies Emmeloord om een Energie-Index op te nemen. Hierbij wordt automatisch een definitief energielabel verstrekt. Deze route is duurder dan alleen een definitief energielabel registreren, maar bij woningbouwprojecten is meestal niet voor elke woning een opname nodig, vanwege representativiteit. De kosten per woning zijn dan lager.

(Bron: www.rvo.nl)


Opbellen
E-mail
Info