Voor al uw vragen op het gebied van de energie-transitie en duurzaamheidsvraagstukken

             

Postcoderoosregeling (voorheen regeling verlaagd tarief)

De Postcoderoosregeling is bedoeld voor burgers en bedrijven die willen participeren in een zonnepanelencollectief. De overheid heeft de regeling voor 15 jaar verankert, dus er is een redelijke zekerheid wat betreft de afspraken. Enkele uitgangspunten om mee te doen met een postcoderoosproject zijn:

·         Heeft zelf geen geschikt dak om zonnepanelen te plaatsen

·         Er is onvoldoende liquiditeit om zelf te investeren

·         Vanuit het oog- en standpunt duurzaamheid

·         Belastingvoordeel i.v.m. verrekening energiebelasting

·         Sociale investering voor bijvoorbeeld verenigingen, stichtingen, kerken

 Voor de eigenaar van het dak waar de zonnepanelen op geplaatst kunnen worden gelden eigenlijk dezelfde uitgangspunten, waarbij voor de vereniging het risico van het aangaan van een financiering een extra stimulans kan zijn om te kiezen voor de PCR.

 De PCR in de praktijk, een voorbeeld:

 De vereniging, overigens kan dat natuurlijk ook een ondernemer zijn, wil het dak van de accommodatie beschikbaar stellen voor een PCR initiatief en wil hiermee naar de gemeenschap uitstralen om investeren in duurzaamheid te ondersteunen. De volgende stappen zullen dan gevolgd moeten worden:

1.      Draagkracht zoeken in de vorm van deelnemers onder de leden, dat kunnen particulieren zijn maar ook ondernemers. De deelnemers moeten woonachtig zijn in het postcodegebied van de locatie waar PV panelen zijn geïnstalleerd. Het idee is dat er voldoende animo is binnen de vereniging.

2.      Een coöperatie oprichten die de installatie beheert alle administratieve zaken op zich neemt zoals de ledenadministratie van de participanten, onderhoud etc. Deze taak kunnen reeds bestaande initiatieven overigens grotendeels overnemen. In bijvoorbeeld de gemeente Noordoostpolder kan Energie Pioniers NOP deze taken op zich nemen. Leden van de coöperatie bestaan uit de deelnemers een aantal zal zitting nemen in een te vormen bestuur.

3.      Daadwerkelijk deelnemers aantrekken die panelen gaan kopen, het project moet in principe voor 100% zijn verkocht voordat tot installatie wordt overgegaan. De stuksprijs van een zonnepaneel moet nog vastgesteld worden maar zal ongeveer € 250,00 bedragen.

4.      Bij volledige verkoop volgt de installatie en oplevering en het project gaat “lopen”.

 Het project is verkocht en is in werking wat nu:

Hierbij 2 voorbeelden van deelnemers aan het project, deelnemer A is een particulier die 2 panelen koopt, deelnemer B is een ondernemer en BTW plichtig, hij mag voor maximaal 20% meedoen. In totaal worden er 187 panelen geïnstalleerd en de stuksprijs bedraagt 250 Euro excl. BTW.

 Voorbeeld 1:

Deelnemer A koopt 2 panelen, die kosten hem 500 Euro. Een paneel levert per jaar circa 234 Kwh, totaal leveren deze 2 panelen 468 Kwh per jaar. De overheid betaalt voor het opwekken van deze 468 Kwh, 12,1847 cent incl. BTW per opgewekte Kwh aan de particuliere deelnemer in de vorm van teruggave van zijn eigen energiebelasting over de eerste schijf, tot een maximum van 10.000 Kwh. De teruggave wordt door de eigen energieleverancier van de deelnemer geregeld.

In dit voorbeeld ontvangt deelnemer A dus 468 x 12,1847 cent = € 57,02 per jaar. Dit houdt in dat de deelnemer A na circa 8 ½ jaar zijn investering heeft terugverdient en over de resterende 6 jaar € 342,00 bespaart / verdient.

 Voorbeeld 2:

Deelnemer B koopt de maximale 20% aan panelen, dat zijn 37 panelen en die kosten hem 9.250 Euro. Een paneel levert per jaar circa 234 Kwh, totaal leveren deze 37 panelen 8.658 Kwh per jaar. De overheid betaalt voor het opwekken van deze 8.658 Kwh, 10,07 cent excl. BTW per opgewekte Kwh aan de zakelijke deelnemer in de vorm van teruggave van zijn eigen energiebelasting over de eerste schijf, tot een maximum van 10.000 Kwh. De teruggave wordt door de eigen energieleverancier van de deelnemer geregeld.

In dit voorbeeld ontvangt deelnemer B dus 8.658 x 10,07 cent = € 871,86 per jaar. Dit houdt in dat de deelnemer B na circa 10 jaar zijn investering heeft terugverdient en over de resterende 5 jaar € 4.359,30 bespaart / verdient.

 De vereniging kan de deelnemers aan de regeling stimuleren en ondersteunen door de opbrengst van alle panelen weer te geven op een televisiescherm in de kantine.

Meer informatie over de postcoderoosregeling kan je vinden door op de onderstaande link te klikken.

                                    

http://www.hieropgewekt.nl/kennis/verlaagd-tarief/de-regeling-het-kort

Opbellen
E-mail
Info